11 Şubat 2010 Perşembe

The Curious Case of Robert Chase

House izleyenler başlığa bakıp anlamıştır yazının kimi anlattığını, izlemeyenler için ben özetleyeyim ama muhtemelen onlar için bu yazı bir şey ifade etmeyeceğinden okumaya devam etmeyebilirler.

http://www.housemd-guide.com/images/chase.jpg

Robert Chase kardeşimiz, House MD adlı Televizyon dizisinde Jesse Spence tarafından canlandırılan bir karakter, kendisi yıllardır özenle soluna yapıştırdığı ve bu sezon ani bir kararla kestirdiği (ki yabancılar bu karara artık: "The Behlül Movement" diyorlar) saçları ve güzel giyim tarzıyla, ayrıca Avusturalya aksanıyla tanınır.

House'un diagnostik ekibine "intensivist" yani, yoğun bakım uzmanı ünvanıyla(ki kendisi anestezi ve reanimasyon bölümünün yan dalıdır) katılan Chase, ilerleyen sezonlarda House'un ekibinden ayrılır ve ne olduysa ondan sonra olur.

Birden hastanenin cerrahi departmanına geçen Chase'i her ne hikmetse artık bütün cerrahi operasyonları yaparken görmeye başlarız. Kendisi adeta, biz cerrahi branş asistanlarının bir birimize takılırken kullandığımız tabirle "vakadan vakaya" koşmaktadır. İster istemez Yoğun bakım uzmanının ne ara hastanenin bütün cerrahi vakalarını yapan adamı haline geldiğini merak eder insan

İşte Dr. Chase'in yaptığı ameliyatlardan bazıları:

-Kolektomi: kalın barsağın çıkarılması-Genel Cerrahi
-Adrenalektomi: böbrek üstü bezinin alınması- Genel Cerrahi
-Nefrektomi: Böbreklerden birinin çıkarılması- Genel Cerrahi/Üroloji
-Anevrizma tamiri: Ana atardamardaki genişlemelerin tamiri- Kalp ve damar cerrahisi
-FESS: İleri endoskopik sinüs cerrahisi- Kulak Burun Boğaz
-Kraniyotomi: Kafatasının açılmasını içeren beyine yönelik girişimler- Beyin cerrahisi
-El mikrocerrahisi: Eldeki tendon, damar ve sinirlerin mikroskopik onarımı: Ortopedi
-Karaciğer Translpantasyonu(YUH!!!!) Karaciğer nakli- Genel Cerrahi/Transplant Cerrahisi

http://i908.photobucket.com/albums/ac289/zer03908/jesse-spencer-says-hello-house-md-9.jpg
The Behlül Movement

Şimdi kaba bi hesapla Dr. Chase'in bütün bu ameliyatları yapmaya yetkili bir cerrah olması için takriben 25-30 senelik eğitim, Bu ameliyatları tek başına yapmaya vakıf bir cerrah olması için de 40-45 senelik bir tecrübeye ihtiyacı var. Peki Chase kaç yıldır cerrahlık yapıyor: 2. Durun yazıyla iki yazayım ki daha çok görünsün. Hal böyleyken sadece iki yılda böyle cerrahlar yetiştiren Amerikan tıpta uzmanlık eğitim sistemine şapka çıkarmak kalıyor bize, ne diyebiliriz ki...

Peki gerçekte nasıl?
Amerika'da Cerrahi branş seçecekseniz ihtisasınızın ilk yılında bütün cerrahi bölümleri içeren bir rotasyonunuz olur. İlk yıl bitiminde yetenekleriniz, istekleriniz ve ilgili bölümlerdeki kadro durumuna göre spesifik olarak bölümlere yerleştirilirsiniz. Yerleştirildiğiniz cerrahi bölümdeki(Kadın doğum, genel cerrahi, kalp damar cer, beyin cerrahisi....) eğitim süreniz ise 4-6 yıl arasında değişir. Bu eğitim süresi sonunda ise o bölümün uzmanı olursunuz.

Normalde tıbbi detaylara çok sadık kalan House'un danışman/senarist kadrosunun böyle bir şeyi nasıl ve neden ihmal ettiğini anlamadım. Herhalde dizideki cerrahi vakalar da yabancıya gitmesin, ekstra casting masrafı olmasın diye düşündüler. Halbuki cerrah adam var ekipte, Taub yapardı ameliyatları... Neyse yapacak bir şey yok ama biz yemiyoruz bunları haberiniz olsun...

4 yorum:

hiç kimse hakkında her bi şey dedi ki...

gerizekalı doktorlar dizisinde d bütün cerrahi asistanları beyin cerrahi-genel cerrahi-göğüs cerrahisi dönüp duruordu ya.. öle bi taraflarından uydurup yapıolar. hmm eet. doktorlar dizisini bi ara izledim!

maRLa dedi ki...

* "Grey's Anatomy" gibi tıp işleri konusunda (bkz. Doktorlar'ın araklandığı dizi) çeşitli komiklikler yapan bir dizinin ardından "House" izleme başlayınca, zihnimin her bölümde "waaaaay beeee" nidalarını saldım gitti. Cidden tıp konusunda gayet ciddi House'da böyle birşey olmasını şimdi ister istemez bünye kaldıramıyor ne yazık ki.

* Ayrıca Chase karakteri çok sinir bozucu, psikolojisine inmek gerek. (bkz. bastırılmış özgüven) Demek adam potansiyelini konuşturmak için ekipten ayrılmayı bekliyormuş, çocuk cevher yatağı=)

* Bu arada söylemeden edemeyeceğim, 'The Behlül Movement'a koptum=)=)

Kalau dedi ki...

Doktorlar dizisinde ki suat'a biz genel beyin cerrahı diyorduk bunun ki de onun gibi bişey olmuş:) Yaw sormayın içim yanıyo house'da cozuttu artık, lenfoma tanısı koymak için splenektomi falan yapar oldular! Önce bi PY bak bi lenf nodu bx yap kemik iliği aspirasyonu yap! House böyle yapınca cemaat ne yapar siz düşünün artık:) Karaciğer tx de son nokta olmuş yani:)))

di mi john dedi ki...

chase'li sahnelerde içimde bir huzursuzluk oluyordu genelde. demek ki neden buymuş. bari intörn olarak falan girse ameliyatlara (tıp kıtlığımı mazur görün).