26 Temmuz 2009 Pazar

Freaks and Geeks

http://thebraindrain.files.wordpress.com/2008/10/freaks_and_geeks_tv1999.jpg
Öncelikle böyle bir diziyi 10 yıl sonra keşfedip izlediğim için önce kendime kızıyorum, sonra da Cansu'ya teşekkür ediyorum, zira o olmasa belki bir on sene sonra izlerdim. Hem böyle onun sayesinde keşfettiğim filmleri falan yazıp ondan bahsetmeyince tavır alıyor.

Dizide daha sonra ER'daki hemşire Samantha olarak tanıyacağımız Linda Cardellini, How I met your mother'in Marshall'ı Jason Segel, Spider Man üçlemesinin Harry Osborne'u James Franco ve sabun köpüğü amerikan komedilerinin yeni nesil oyuncularından Seth Rogen başrolleri paylaşıyor. Ayrıca dizinin yapımcıları Judd Apatov ve Paul Feig'in daha sonraki projelerinde(Knocked up, 40 year old virgin, Superbad, Pineapple Express...) bu kadroyu sürekli yeniden buluşturduğunu da ekleyelim.
http://www.greenbaypressgazette.com/ic/blogs/channelsurfing/uploaded_images/freaks-and-geeks-718589.jpg

Buraya kadar her şey hoş güzel de dizinin "ufak" bir kötü yönü var. Sadece 18 bölüm sürmesi... O da aç gözlü Amerikan seyircisine dayanamayan ve yayından kaldırılan dizilerden. Buna rağmen dizinin sonuçlanmayacağı gerçeğini sürekli kendinize hatırlatmadan izlerseniz bu durum çok can sıkıcı olmuyor.

Genel olarak 1980 yılında ufak bir kasabadaki Amerikan lise hayatına değinen dizi klasik lise klişelerini gözümüze sokuyor, ama karakterler, zamanın olayları ve en önemlisi dönemin müzikleri o kadar güzel işleniyor ki, artık bıktığımız Amerikan lise klişeleri bizi rahatsız etmiyor.

18 bölüm boyunca Weir kardeşlerin çevresinde dönüyor olaylar. Abla, Lindsay iyi kız olmaktan vazgeçip okulun havalı çocuklarıyla takılırken, kardeş, Sam ise bir Amerikan lisesinde Geek olmanın zorluklarını yaşıyor. Bu arada Lindsay'in bir yandan ailesindeki iyi kız imajını korumaya çalışırken bir yandan da yeni freak arkadaşlarının onu saf görüp sürekli manipüle etmesine izin vermesi belli bir aşamadan sonra sizin bile canınızı sıkmaya başlıyor. Her şeye evet denmez ki be kızım!

Lafı daha uzatmadan izlemediyseniz izleyin diyorum. Bir de Grateful Dead dinleyin sonra...

4 yorum:

Sel dedi ki...

bu diziyi cnbc-e nin verdiğini hatırlıyorum. klasik amerikan hikayesidir diye es geçmiştim. ama şu an oyuncular gözlerimi yaşarttı, hiçbirini tanımıyormuşum meğer o yıllar. vay be.

Esma dedi ki...

Çocukken izlediğim dizilerden, hey gidi günler hey... Freak'in anlamını bu dizi sayesinde öğrenmiştim:)

Sel dedi ki...

o zaman geldiğinde bi döndürelim dvd leri : )



...demişken dönüş ne zaman?

October Swimmer dedi ki...

ayıpsın dvd hardisk ne varsa döndürürüz. dönüşün iki hafta içinde olmasını umuyorum