10 Ekim 2008 Cuma

Romantik Komedilerdeki Hassas İngiliz Erkeği Stereotipi

http://z.about.com/d/movies/1/0/X/m/N/theholidayposter.jpg

Her yıl Noel zamanı, birer birer noel filmleri çıkar Hollywood'dan. Noel'de geçmelidir, Aşk olmalıdır ama erotizm değil, ailenin önemine değinmelidir ve noel geleneğini övmelidir. The Holiday ise 2006 yılının mahsulü olarak çıkmıştı. Diğer noel filmlerinden öyle ayrılan pek bir yanı yok,içinde Chanukah'ın geçmesini saymazsak eğer.

Chanukah nedir? diye soranlara ufak bir açıklamasını yapalım. Chanukah ya da hannuka,en kaba tabirle musevilerin noeli diye tanımlayacağımız bir dini bayram. Işık bayramı olarak da adlandırılan hannuka,milattan önce 2. yy'da makkabi kavminin ayaklanmasını kutlar. -Diye tanımımızı yaptıktan sonra konuyu filme toparlayalım. Filmde bir kaç yaşlı film yapımcısının hannuka'yı kutlamak için bir araya geldikleri bir geceyi aktarıyorlar. Oldukça mutlu geçirilen geceden, konuklar da memnun kalıyor ve bu hoş mizansen bitiyor. Hollywood'un hatta Amerikan şov dünyasında musevilerin oldukça söz sahibi ve bir o kadar da başarılı oldukları gerçeğinden yola çıkarak bir nevi bu gururu paylaşıyorlar. Buraya kadar herşey normal, ama ortalama bir anglo-sakson Amerikan film seyircisinin en büyük zevklerinden biri olan Noel filmine Hannuka'yı sokmak gerçekten cesur bir hareket olmuş.

Filme geri dönecek olursak, Başroller Cameron Diaz ve Jude Law'a verilmiş olmasına rağmen, filmi kurtaranlar kesinlikle Kate Winslet ve Jack Black olmuş. Özellikle Jack Black gerçekten çok iyi(bu adam için böyle şeyler düşüneceğimi tahmin bile edemezdim. ) İzlerken sıkmayan bir film yapmışlar. 4 Hikaye olması işlerini kolaylaştırmış, yine de cıvık cıvık romantik komedilerden ayrılan bir film olmuş. Ayrıca İngiltere'yi şirin evleri, hassas ve yakışıklı erkekleri ve iyi kalpli-aksanlı teyzelerden ibaret gösteren klasik Amerikan mantığının yine işlediğini görmek mümkün.

Yazıyı bitirmeden ,yine, ilgimi çeken şeyleri madde madde yazacağım.

1- Hollywood hassas İngiliz erkeği tiplemesini çok seviyor. Genellikle bu rolleri büyük bir zevkle, kadrolu romantik-komedi oyuncusu Hugh Grant ve mavi gömleğine verirlerdi, ama sanırım Grant, artık bu üçlünün arasında yaşlı duracağından Jude Law bu görevi üstlenmiş. De o fırlama bakışlara ağlak hassas erkek rolü gitmemiş.

2- Kate Winslet Little Children'da da olduğu gibi yine zayıf, sevgiye aç patates abla rolünde. Onu hiçbir zaman çekici ve vamp kadın olarak görmedim, kimse görmedi. Ama giderek bu, her sırrına ortak olan ama sana içten içe aşık olan patates abla rolüne alışmış.

3- Filmdeki, "endüstri'nin içine girme" fikri zekice! Fragman ve film müzikleri gerçekten ilgi çekici olmuş, en azından benim ilgimi çekti. Özellikle Amanda'nın banyoda ve yatağında sıkılırken, "Fragman Abi"'nin sesiyle yaşadıklarını yorumlaması gerçekten iyiydi.





2 yorum:

operadaki fantom dedi ki...

Holiday de Hollywood'un klasik bir haftada aşık olan tipler belgesellerindendir ve işler derin gösterilmeye çalışılsa da yüzeysel ve hızlı gittiği için diğer romantik komediler gibi sinir bozmaktadır-bence. O filmi güzel kılan, senin de bahsettiğin gibi, Jack Black ile Kate Winslet, ve diğer ufak, eğlenceli detaylar, ama filme güzel diyemeyeceğim.

Mavi gömlekli Hugh amca'nın ve bir diğer kadrolu-sevimli romantik komedi oyuncusu Drew Barrymore'un "Söz ve Müzik"ini on beş kere tercih ederim:) Böyle de ukalayım.

October Swimmer dedi ki...

Aslında sonu mutlu biten bütün romantik komediler( ki romantik-komedi ve mutsuzluk gibi bir birliktelik mümkün değil) sinir bozar. Sonunda türlü badireler atlatan kahramanlarımız öpüşürler kavuşurlar veya en fazla evlenirler orada bitiverir film.

Halbuki devam et, göster bakalım 6 ay geçtikten sonra, cicim ayları bittikten sonra hala "aşkaaam" modundalar mı? Yüzlerce romantik komedi çekildi, o filmlerde yüzlerce çift birleşti. Çok merak ediyorum, boşanmanın, ayrılıkların bu kadar yüksek olduğu bir zamanda o çiftlerin kaçı gerçekten de "happily ever after" olacaklardı.

Bu arada Söz ve müzik dedin de şöyle birşey var elimizde.
http://octoberswimmer.deviantart.com/art/way-back-into-love-63857615