6 Eylül 2008 Cumartesi

Ioannina

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/Io_panoramic1_%28Large%29.JPG
Yunanistan'ın kuzey batısında küçük bir şehir,Huzur,güzel yemekler ve iyi arkadaşlıklar bulunabilecek bir şehirken,Mitoloji,çılgın yunan eğlenceleri ve yunan plajları bulunabilecek bir şehir değil.

http://www.gtp.gr/showphoto.asp?FN=MGfiles%5Clocation%5Cimage11187%5B5283%5D.jpg&Q=100&MW=520

Evet baştan yaptık uyarımızı,devam edelim. Çok küçük bir şehir ioannina ya da bizim deyişimizle Yanya. Kültürü,yemekleri tarihi tamamen osmanlı tarihiyle beraber gitmiş. Tarihi eser göstereceğiz diye sizi eski bir camiye götürmeleri de bu kanıyı güçlendiriyor. Bu kadar türk kültürüyle yoğrulmuşken,Lord Byron'un çabalarıyla giriştikleri bağımsızlık hareketinin başladığı yer olması oldukça ironik... Çok sevdikleri,isyankar Ali Paşa'ları tarihinin en ünlü karakterleri arasında...

Şehirde üniversite var. Öğrenci şehri olması şehre giderken beklentileri yükseltiyor,lakin gittiğiniz ay ağustos ise ve bütün öğrenciler tatildeyse,bu küçük şehri hayalet kasaba olarak görebilirsiniz.

http://i1.trekearth.com/photos/57792/lake_of_ioannina_trek.jpg
Pamvotis gölü ve çevresindeki kafeler-restoranlar akşamları gidilebilecek yerler. Kafelerinde güzel kahveler bulmak,serin esintiyle tavla oynamak iyi hissettirebiliyor. Akşamları ise ünlü içkileri(ve kesinlikle aynı oranda sert) Tsipuro eşliğinde bedava gelen güzel mezeler dolduruyor.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Ioannina_Greece.jpg

Gölün ortasındaki şirin ada'da güzel bir yemek yiyip,alışveriş yapmak mümkün. O kadar yemek dedik,güzel yemeklerinden de bahsedelim. Feta peyniriyle servis edilen zeytinyağlı biber dolmasının tadı hala damağımda. Güzel tatlıları var ve tabii ki saouvlaki dedikleri pita ekmeği içindeki döneri hızlı ve lezzetli bir öğün olarak düşünülebilir.

http://www.gohalkidiki.com/global_images/cafe/rodon.jpg
Son olarak Rodon'dan bahsedelim. Eller havaya tarzında şarkılar çalan bu mekanda çok güzel vakit geçirmek mümkün. "Gel gel sarışınım"'la göbek atmak,her şarkının türkçe versiyonunun bulunduğunu görmek çok keyif veriyor. Eğlenceye çok kaptırınca şarkıcıya çiçek dökmek,tabak kırma seçenekleri de var.

İoannina 3 yıl önce bir ayımı geçirdiğim,vardığımda hayal kırıklığından ve hoşnutsuzluktan,dönüşte de orada tanıştığım güzel insanlar ve bu huzurlu şehirden ayrılmaktan nerdeyse ağlayacağım,suyun karşı tarafıyla neredeyse hiç bir farkımızın olmadığını mutlulukla anladığım bir şehirdi...

Hiç yorum yok: