12 Eylül 2008 Cuma

Reality Bites



Ben Stiller'ın yönettiği ve önümüzdeki şubat ayında 15 yaşına girecek bu film,kolejden yeni mezun olan 3 arkadaşın ve kolej için fazlasıyla iyi olduğunu düşünüp okulu bırakan 1 arkadaşın,gerçek hayatla üçüncü türden yakınlaşmalarını ve hayatın gerçeklerinin teker teker onları ısırmasını işliyor. Bu arada X kuşağı olarak nitelendirilebilecek bu insanların,çevresinde fast food zincirleri,her köşede açılan GAP mağazaları,marka kültürü,MTV'si,900'lü hatları,AIDS korkusu ve TV'de yaygınlaşan sabah programları ile,90'ların getirdiği değişimi görüyoruz.
http://www.bifurcaciones.cl/001/art2/reality_bites3.jpg

Bütün bu yukarıdakilerin yanısıra belki de filmin ana dinamiğini,iki ana karakterimiz olan Lelaina ve Troy arasındaki bol gerilimli aşk hikayesi oluşturuyor. Ben Stiller filmi yönetmekle kalmayıp,Lelaina ve Troy arasına girecek,İyi çocuk Michael karakterini de başarıyla oynamış. Tabii Ethan Hawke'ın en iyi performanslarından biri olan,sorunlu,depresif,filozof/müzisyen ve yakışıklı Troy karakteri karşısında maça 1-0 geride başladığını belirtmek lazım.

Filmi,Ortalama bir romantik komedi'den ayıran özellikleri; zekice yazılmış derin diyalogları,Ethan Hawke ve Winona Ryder'ın mükemmel oynadıkları ana karakterlerin yanısıra,Janeane Garofalo ve Steve Zahn'ın yan rollerde kendilerini ezdirmemeleri ve tabii ki Soundtrack olarak seçilen harika şarkılarıdır.(Ethan Hawke'nin I'm nuthin performansı ve Lisa Loeb'in Stay'i kişisel favorilerimdir)

http://img5.allocine.fr/acmedia/medias/nmedia/18/66/29/46/18928602.jpg

Filmle ilgili unutulmaz Quoteler ve etkilendiğim kısımlar:
  • Troy'un,Lelaina'ya beraber geçirdikleri gecenin sabahında kaçmasının sebeplerini anlatırken: "You can't navigate me. I may do mean things, and I may hurt you, and I may run away without your permission, and you may hate me forever, and I know that scares the living shit outta you 'cause you know I'm the only real thing you got."
  • Troy'dan ayar üzerine ayar almaktan bıkan Michael'in: "Have I stepped over some line in the sands of coolness with you? Because excuse me if somebody doesn't know the secret handshake with you." serzenişine Troy'un: "There's no secret handshake. There's an IQ prerequisite, but there's no secret handshake." cevabı
  • Ünlü,"you, me, a coffee and a little conversation..you, me and five bucks" repliği. Düşününce gerçekten bazen küçük şeyler yetebiliyor insana. Birer kahve ve güzel küçük bir sohbeti paylaşmanın keyfini başka birşeyde bulmak zor olabiliyor.
Aslında yazacak çok şey var ama ufak birkaç trivia ile bitireyim. Oyunculardan Ethan Hawke hariç hepsinin Friends ile bir şekilde bağlantısı olmuş. Winona Ryder,Steve Zahn ve Ben Stiller konuk oyuncu olarak oynarken,Janeane garofalo Rachel karakteri için ilk düşünülen isimmiş. Bir tek Ethan Hawke'ın yolu düşmemiş Central Perk'e. Filmin kapanış kısmında çalan Stay'in filme girmesi,şarkının sahibi Lisa Loeb'in "arkadaşı" olan Ethan Hawke'ın ricasıyla olmuş. Yönetmen Ben Stiller, aile üyeleri ve arkadaşlarına ufak roller dağıtmış,annesi ve kardeşini filmin bazı kısımlarında görmek mümkün...

Son olarak filmi izleyip beğenen birinin mutlaka buradan soundtrack albümünün şarkı listesine bakıp sonra o şarkıları teker teker edinmesi gerektiğini söylüyorum.

Hiç yorum yok: