10 Eylül 2008 Çarşamba

Scalinata della Trinità dei Monti

http://farm1.static.flickr.com/172/476656684_3c4b9fdd33.jpg

Anglo saksonların deyimiyle the spanish steps,ya da bizim bildiğimiz İspanyol merdivenleri. Roma 'da Piazza di Spagna meydanında ikamet eden bu merdivenler 1723-25 yılları arasında inşa edilmiş,tarihçesine girip,sanat tarihi dersine çevirmeden toparlayacak olursak tam 138 basamaktan oluşan merdivenler(saydım!) sizi Trinità dei Monti kilisesine çıkarırlar. Bu kilisenin her yıl nerdeyse restorasyonu vardır ki 2005 yıllında benim çektiğim fotoğraflar ve 2007'de giden arkadaşım Y.'nin çektiği fotoğraflar(bir tanesi aşağıda) da saçma restorasyon brandalarına kurban gitmişlerdir.

Gündüz pek bir çekiciliği yok diyebilirim,bahar aylarında giderseniz ortasındaki peyzaj ilginç gelebilir ama roma'nın kavurucu temmuz sıcağı,ne çiçeğe ne ota izin verir,ve gündüz gittiğinizde kuru merdivenlerle tepesinde brandalarla kaplanmış kiliseden başka birşey göremezsiniz. Branda kısmı benim şanssızlığım olabilir.

http://fc08.deviantart.com/fs19/f/2007/270/f/c/spanish_steps_by_yigit_che.jpg
Ama gecesi ayrı bir güzeldir ispanyol merdivenlerinin. Roma'da kaldığınız sürece gece hayatı konusunda eksiklik hissettirmez,bir de benim gibi Club ortamını,müziğini çok sevmeyen biriyseniz aradığınız herşeyi burada bulabilirsiniz. Her 5-10 kişilik gruba gitarla şarkı söyleyen biri düşer. Bunlardan bazıları,ki gerçekten iyidirler,para kazanma amacı güderken,bazı italyan delikanlıları,turist kızlarla tanışma ve kaynaşma fırsatı olarak görür,bazı turistler de oradaki gruptan bir gitar bulur ve çalıp söylemeye başlar(ben! ben!). Önce müzik paylaşılır,sonra sohbet ve yeni insanlar tanınır...
Burada Genç October Swimmer,dil kursundan tanıştığı kişilerle... Şarabın daha açılmamış olduğundan,gecenin daha yeni başladığını söyleyebiliriz

Musallat olan bir kaç sarhoşa ve egzoftalmus simülasyonu yapıp kızları korkutan afrikalı göçmene uymazsanız ve kavga etmezseniz(Etmeyin,gerek yok geceniz rezil oluyor),güvenli sayılır merdivenler,Roma'da sokakta sabahlayacaksanız(ki giderseniz mutlaka yapın!),saat 4'e kadar burada oturabilirsiniz. Uyursanız carabinieri tekmeyle uyandırabilir. Sabah 4'te belediye gelip merdivenleri yıkar,o zaman kalkmak zorunda kalırsınız.
http://www.travellerspoint.com/photos/82522/The_Spanish_Steps.jpg
Roma'ya gidip burada bir gece geçirmeyen,en azından bir kaç saat oturmayan,dövülmelidir. Dünyanın her yerinden gelen insanlarla aynı 138 basamağı paylaşıyorsunuz. saat 21'e kadar açık olan likör dükkanından aldığınız ucuz ve kaliteli içkinizi içiyorsunuz(geç kalırsanız tek seçeneğiniz seyyar satıcılardan fahiş fiyata aldığınız sıcak bira olur). Taşa oturmak rahatsız edince yukarı tırmanıp Roma'nın ışıklarına bakıp geri dönüyorsunuz. Güzel vakit geçiriyorsunuz. Daha ne isteyesiniz ki?

3 yorum:

vili dedi ki...

Yıllar yıllar önce, oturma şansım olmuştu bu merdivenlerde :)
Aşk çeşmesi'ne de bozuk para atmama rağmen, bir daha gitmedim :)

October Swimmer dedi ki...

birgün mutlaka gidersiniz:) ben de attım para geri döneceğim günü bekliyorum...

Wanderer dedi ki...

hımm bende attım, ama bi daha gitmeyi düşünmüyorum.