24 Eylül 2008 Çarşamba

Top 5: Kitsch

Eveeet,şimdi ki Top 5'imiz genel bir tanımla,kötü zevk,rüküşlük ve aşırı derecede rağbet gören ve bir o kadar da kötü olan seçimler olarak özetleyebileceğimiz kitsch kavramı hakkında. Tutup elbette "neon takılmış şahin marka arabada son ses müzikle dolaşmak" gibi örnekleri vermeyeceğim. Kendini,yukarıdaki örnekteki "avam" diye tanımladıkları tabakadan ayıran ama aynı ayardaki şeyleri yapan insanlardan bahsedeceğim. Evet karışık oldu belki ama anlayacaksınız. Hadi başlayalım.

5- Cep telefonu melodileri.


Hayır,asla gerçek sesli zillerden bahetmiyorum. Gerçek sesli melodiler,yani çalan telefonla başlayan şarkı türküler,ilk kategoriye-neonlu şahin- giriyor. polifonik olsun,monofonik olsun sevilen şarkının introsu,solosu ya da favori filmin temasını cep telefonu melodisi yapmaktan bahsediyorum.Daha önce,birden sessizliği yaran bir "Enter Sandman" introsu duyduysanız,sonra sahibinin gururla ve garip bir gülümsemeyle çevreye bakınarak açtığı bir cep telefonu gördüyseniz,ne dediğimi anlamışsınızdır.

4- Müzik grubu ya da Film-Dizi temalı T-Shirtler
http://images.cafepress.com/product/74768818v13_240x240_Front.jpghttp://www.80stees.com/images/products/Iron_Maiden_Number_Beast.jpg
2008 yılında hala siyah fon üzerine garip bir gotik resim ve Iron Maiden-Slayer-Blind Guardian yazılı veya Star Wars,Lost,"4 8 15 16 23 42" temalı hatta daha acınası "STOP WARS",Game Over,Fast food gibi "komik" harf-kelime oyunlu mesaj veren t-shirtleriniz varsa,kurtulun onlardan!
Hele bir de Tim Burton temalı ürünler var ki,onlara burada değinmeyeceğim. lisetenin üst sıralarında kendilerine yer ayırdım.

3- Yurtdışından takım tutmak
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/c/c1/Atletico_Madrid_logo.svg/378px-Atletico_Madrid_logo.svg.png
Basketbol olsun futbol olsun dışarıdan bir takıma sempati duymak normal. Ama bunu garip iddialaşmalarla,hastalık derecesinde takip etmekle ve en önemlisi mevcut ortamdaki muhabbetin içine edip,konuyu sadece Lakers ya da Livorno'ya kitlemekle süslemek sizi 3 numara'ya oturtuyor. Mensup olmadığımız şehrin takımlarını tuttuğumuz absürdlüğü gözümüzün önünde dururken bunu taçlandırıp kilometrelerce ötedeki bir takımın hastası olmak garip...

2- Alterno'luk ve mor renkle dirsek temaslı Tim Burton ürünleri.
[SSL21912.JPG]
Bunlar,yani moruyla,yeşil kadife çantasıyla,simsiyah saçıyla hayatımıza "renk" katan alternolar,o kadar da göze batıcı değillerdi ilk çıktıkları zaman. Ama zamanla ipini koparanın "Anne ben alterno oldum" diye evden fırlayıp.,enine çizgili çorabı bulduğu gibi morlara bulanması nihai olarak alternoluğu da kitsch kültürüne dahil etti.
Hele bir de "Tim Burton" filmleri temalı çantaları,t-shirtleri yok mu... Yemin ediyorum,kıbrıs şehitleri caddesinde üç tane "the night before christmas" çantalı kızı yanyana yürürken gördüm. Merak da etmiyor değilim hani. Ben de izledim hepsini,beğendiklerim oldu,beğenmediklerim oldu. Acaba bende mi bir sorun var? onların göremedikleri "o özel şey"i göremiyor muyum acaba? diye soruyorum kendime,ama anlamıyorum.

Dikkat ederseniz Emo'lara hiç değinmedim. Kitsch bile değil,yazık...

1- Uzun Saç.
http://www.escapeartist.com/efam/57/butterguy.gif
Veee işte geldik listemizin bir numarasına. Erkekte uzun saç! "Her türlüsüne hayır!" bağnazlığında değilim elbet. Öncelikle koyu bir ten rengine eklenen,omuzları geçen,yağlı ve özellikle kıvırcık saçların hedef olduğunu belirteyim. Bir de o kıvırcık saçlar kabarmasınlar diye sımsıkı bağlanmış ve hatta jölelendiyse o zaman tadından yenmiyorlar. Bir de metalci konsepti var elbet. yani "saçı iyice uzat-kalçaya kadar gelsin-açık bırak-siyah giyin ve çevreye sinirli bak" motto'su benimsenmiş olan konsept. Yukarıda da yazdığım gibi yıl 2008 artık 84 de değil 91-94 arası da değil. Nacizane bir öneri: Aynaya bakın!

İşte benim aklıma gelenler bunlar. Sizin de aklınıza örnekler geliyorsa lütfen ekleyin. Bunları yapıyorsanız beni değil kendinizi suçlayın ve vazgeçin:)

6 yorum:

alt + 168 dedi ki...

güzel, makul bir liste olmuş...

açıklamalar olmasa 1,2 ve 4 numaralı maddeleri üzerime alınabilirdim de açıklamlara yüzde yüz katılıyorum. benim sıralamam

5-ağlayan bebek melodisi
4-gotik akım
3-şehir içi sandalet kullanımı
2-tshirt içi atlet
1-kitsch'in kendisi

osuruktanteyyare dedi ki...

neen öle dion gaşık surat
ben kıvırcık uzun saçlı heriflere bayılırım :D

October Swimmer dedi ki...

eh herkes layık olduğunu alırmış diyelim o zaman

rabesandratana dedi ki...

ahahahha öküz gibi güldüm ksfajkl

5 4 3 ve 1 i sanırım cogumuz bir dönem yaptık lkgjklfd.
ben 1 numara olayına girmedim yalnız. 3 numaranın bu kadar yakıştıgı başka bir insan tanımıyorum.

October Swimmer dedi ki...

2 numara oradaki fatal error bence, onu yapmadığın sürece herşey normal!!!

şu anki şartlara göre kitsch zaten dediklerim. mesela 1 numara kaçınılmazdı zamanında, ama şimdi öeh diyorum görünce. 5 numara da öyle mesela

Sera dedi ki...

tokio hotel akımını da dahil edebiliriz buraya,ki emodan bile beter. yazık gençlere :p

kendi halimizde geçinip gidiyorduk Burtonesk evrende. Corpse Bride t-shirtümü giyemiyorum artık millet yüzünden.